Appens historia

idag är vi alla vana vid att bli omgivna av och bombarderade med appar. Men hur uppkom appen egentligen? Vem var först med att skapa den? Här ska vi bekanta oss lite mer med hur applikationer för mobilen föddes. Men innan du börjar läsa kan se följande länk med en top 10 lista på bästa appar.

Så uppfanns appen

Apples App Store har funnits sedan 2008 och är ett år yngre än den första iPhonen. I början hade App Store cirka 500 appar att ladda ned – ett antal som utökats markant med åren. Någon månad senare lanserades Android Market med enbart 50 appar till en början. Appens historia börjar dock några decennier tidigare, när Steve Jobs gick och klurade på hur man skulle kunna bära med sig en smart dator i bokform som skulle kunna användas överallt.

Men det var företaget Psion i London som var först med att utveckla något som skulle komma att bli appens föregångare. Psion var också företaget som utvecklade förfadern till den mobila datorn. Systemet kallades Psion Organizer och var till för att organisera saker och ting – såsom en agenda, en kalkylator och några andra superenkla funktioner. Den kunde inte ännu hantera telefonsamtal, men sades vara grunden till våra moderna appar idag. Det var således inte Apple som uppfann appen. Men 1993 lanserade de en telefon som anses vara den äldsta föregångaren till våra smartphones, även om Ericsson visade upp den första modellen med pekskärm.

I Apples telefon fanns en version av Psion Organizer men denna var lite mer omfattande. Den kunde till exempel koppla direkt till Wi-Fi, MAC, PC:s och Unix-apparater. Telefonen kallades för Newton och den hade också förutsättningar att ladda ned olika program, även om de var i ett enklare format. Dock fick telefonen hård konkurrens av PalmPilot som folk tyckte verkade bättre.

Sedan kom Nokias 6110 som innehöll en del enklare spel. Snake var det mest kända, vilket du kanske kommer ihåg om du var ägare av den telefonmodellen.

När apparna utvecklades

Allteftersom telefonerna blev mer avancerade och tekniken gick framåt, kom också apparna att utvecklas i snabb takt. På så sätt föddes Wireless Application Protocol (WAP), där användaren kunde få åtkomst till enklare versioner av hemsidor. Dock var det svårt för många användare att få hemsidorna kompatibla med de olika skärmarna, vilket gjorde systemet svåranvänt. Det som WAP främst användes för var nedladdningar av roliga ringsignaler plus att personifiera skärmen med olika bilder eller mönster.

Den nya tidens appar

Det var inte förrän den senare delen av 2000-talets första decennium som apparna kom att ta en allt större plats och utvecklas i rasande fart. Nu kunde man göra allt mer med dem, få nytta av dem i det vardagliga livet, så som t.ex. utöka effektiviteten av att plugga. Visst finns det också en hel del onödiga applikationer som inte tjänar någonting till, men det existerar också en rad olika skojiga appar som fungerar som tidsfördriv eller lekkamrat när man inte har något att göra. Apparna hjälper även till att bidra med undervisning, hjärngympa och diverse andra funktioner som instruerar folk på ett positivt sätt. Så fram med apparna!