Alternativa appbutiker för Android

Alla känner vi såklart igen Play Store, stället man alltid hämtar sina appar ifrån. Det är inte så konstigt när det är Googles egna som kommer med telefonen. Men något som många inte känner till är att det finns ett flertal ställen att hämta sina appar ifrån, några exempel är Amazon appstore, SlideME, GetJar och Mobogenie Market. Här kan du finna att appar kan ha lägre pris, vara mer nischade mot en specifik marknad och så vidare.

Här ska man komma ihåg att ur säkerhetssynpunkt så rekommenderas man att hålla sig till Play Store, detta för att undvika malware. Det är även så att för att kunna installera från någon annan appstore så måste man slå på alternativet tillåt från okända källor i säkerhetsinställningarna vilket i sig är en säkerhetsrisk. Så varför göra det om det innebär en säkerhetsrisk?

Många gånger så är det inte värt det, men är du ute efter något speciellt som kanske inte finns tillgängligt på Play Store i landet du befinner dig så kan det vara något att överväga. I apparnas värld finns det ett stort undantag från osäkerheten, nämligen F-Droid. Även om man rekommenderas att bara använda Play Store så har även den sina säkerhetsproblem och malware-infekterade appar. F-Droid har å andra sidan inga kända säkerhetsproblem där exempelvis malware har kommit in i butiken.

F-droid

Hur kan denna butik klara sig så mycket bättre än konkurrenterna då? Jo svaret ligger i att F-Droid enbart har öppenkods- appar eller FOSS som det även kallas. Free and open software, detta gör att man kan kontrollera koden i förväg, något som inte är möjligt när koden är stängd.

Här hittar du inte några stängda, stora och välkända appar men samtliga är garanterat malwarefria. Du finner även appar som inte finns någon annanstans och samtliga har en klar och rak kommunikation om vad de gör på din telefon, en appbutik alla borde kolla in.