Alternativ appbutik för Iphone

Medan Androidanvändare har större frihet i hur och varifrån man installerar sina appar är Iphone- och Ipadanvändare mera låsta till Apples ekosystem. Huvudskälet till detta är såklart säkerhet och att Apple inte vill släppa kontrollen över vad som installeras på enheterna. Men Vad är App Store egentligen? Svaret är att där hittar man alla appar för Apples enheter. Men är det helt sant? Låt oss kolla på något som Apple inte är speciellt förtjusta i men som många tycker är väl värt besväret för att få tillgång till.

Cydia Appstore

Cydia har fått sitt namn efter en nattfjäril vid namn Cydia pomonella, vilket fritt översatt kan liknas vid masken i äpplet. Ett inte så opassande namn för denna appbutik eftersom det, för att kunna få tillgång till och installera den på sin Iphone, krävs modifikationer av mjukvaran. Denna process brukar kallas att jailbreaka, det vill säga bryta sig ur Apples ekosystem och dess säkerhetsspärrar.

Eftersom detta är något som inte görs väldigt enkelt så är det oftare lite mer avancerade användare som pysslar med detta. Jämför man med motsvarigheten i Androidvärlden där man rootar för att få administrationsbehörighet så är dock processen enkel. Det finns gott om verktyg att ladda ner för jailbreak som ofta är rätt lätthanterliga. Dock är de bara tillgängliga för vissa versioner och sällan för de allra senaste. Värt att nämna är att du troligen förlorar din garanti om du gör detta.

Vad finns på Cydia?

Så vad hittar man på Cydia som inte finns på App Store? Några exempel är:

• Auxo som ger möjlighet till multitasking, liknande på vanliga Androidenheter.

• BiteSMS, messages+ med mer funktioner än den vanliga sms-appen

• 3G Unrestrictor som avlägsnar problemet med appar som måste ha wifi för att fungera

• iFile och Filza som är alternativa filhanterare med kraftfulla verktyg för att modifiera filer

Men det finns såklart mycket mer att upptäcka på Cydia.